Namn


2008-12-23 @ 19:29:22

Emma är ett kvinnonamn av tyskt ursprung, från början ett smeknamn för namn på Erm(in)-, Irm(in)- 'stor, väldig', senare även smeknamn för Emilia. Emma är från början en feminin form av Emanuel.


Emilia
, ett kvinnonamn,  är en feminin form av Emil som troligtvis kan härledas till det romerska släktnamnet Æmilius, som i sin tur tros vara hämtat från grekiskans ord för artig.

Erik är ett nordiskt mansnamn av germanskt/fornnordiskt ursprung, ursprungligen Airikr som är sammansatt av en förled som betyder 'ensam' eller 'alltid', och en slutled som betyder 'härskare, kung' eller 'stor, mäktig'

Eva är ett kvinnonamn, med innebörden (det hebreiska ordet) chawa, som betecknar den bibliska urmodern, livgivaren. Motsvarande ord i persiskan  är hava. Ordet är inte ett namn utan betyder helt enkelt att ge liv dvs. mänsklighetens livmoder.

Måns är en sydsvensk variant av Magnus, och har använts som dopnamn i Sverige sedan 1400-talet. Betydelsen är den store.

Matilda eller Mathilda är ett kvinnonamn med tyskt ursprung som betyder styrka och strid.

Thomas eller Tomas är ett förnamn och mansnamn. Det kommer ursprungligen från ett arameiskt ord som betyder tvilling.

André eller Andre är en fransk variant av Andreas eller Anders som är av grekiskt ursprung med betydelsen 'man' eller 'den manlige'.

Camilla (stavas också ibland Kamilla) är ett kvinnonamn av latinskt ursprung som betyder 'offertjänarinna' eller 'offerprästinna'.

Ulrika, även stavat Ulrica, är ett kvinnonamn. Det är en femininform av mansnamnet Ulrik. Namnen är av tyskt ursprung och sammansatta av två ord som betyder 'arvegods' respektive 'mäktig'.

Roger är ett engelskt namn som dök upp i Sverige i slutet av 1700-talet. I Sverige fanns tidigare ett motsvarande namn Rodhger. Namnet är sammansatt av ord som betyder ära och spjut.

Helena kommer från det grekiska ordet för lysande eller fackla.

Birgitta är ett kvinnonamn av keltiskt ursprung som betyder "den höga" eller "den upphöjda".

Klas, Claes, Clas eller Klaes är en tysk variant av Nikolaus som är av grekiskt ursprung med betydelsen folkbesegrare

Moa är förmodligen en smekform av ordet mor.

Linda är en kortform av namn som slutar på -lind, -linda eller -linde, exempelvis Belinda, Rosalinda, Melinda, Herolinda eller Sieglinde, som i de flesta fall har engelskspråkit och från början tyskt ursprung. Slutdelen anses komma från tyskans lind 'liten, späd, vek'.


Kommentarer

KOMMENTERA:

Design:
- Denna tjej har gjort min design.

Reklam:
- Reklam undanbedes, och jag hoppas att ni respekterar detta.

Övrigt:
- Blir jätteglad för kommentarer.
- Var snäll och kommentera inte anonymt, då kan jag inte svara dig direkt. Som URL-adress fungerar din bilddagboksadress.
- Tänk på att ingen är anonym - jag kan se din IP-adress.
- Elaka kommentarer kan du hålla för dig själv!

Skriv ditt namn
Vill du bli ihågkommen?

Och gärna din e-postadress (bara jag ser den)


Har du en blogg? (bilddagbok går också bra!)


Vad vill du säga?


Trackback